Alexander Majda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Elektronický vnuk

Konečne vhodné povolanie pre chlapca ktorý prepadol hrám na internete
Nedávno išiel na niektorej z českých TV staníc film "Syriana". Dej filmu nie je v tejto súvislosti podstatný, až na jednu scénu. Ide o scénu z bližšie neurčeného veliteľského stanovišťa americkej armády,  kde pri počítačových obrazovkách sedia mladí chlapci a klávesnicou, myšou a joystikom ovládajú navádzací systém raketového zariadenia schopného zasiahnuť prakticky kdekoľvek na svete kde "dovidia"  vojenské satelity.  V princípe tí mladíci robili presto to čo môj vnuk keď sa hrá nejakú tu bojovú hru. Tieto hry, či už na notebuku alebo iPade  či v najhoršom na mobile, sú vlastne jediná vec ktorá ho skutočne baví (preto to označenie "elektronický"). 

Vnuk má síce len 12 rokov ale som si istý, že by po krátkom zaškolení (na nový softvér) a pochopiteľne po brutálných previerkach spoľahlivosti, mohol nastúpiť  ako plnohodnotný vojak - špecialista na likvidáciu nepriateľov demokracie alebo jednoduchšie nepriateľov  ktorých by mu jeho velitelia označili ako ciele. Je pozoruhodné, že tu vlastne neexistuje ani jazyková bariéra nakoľko vnuk , už od 6 rokov  a niekoľko hodín denne,  hrá hry alebo počúva anglicky hovoriacich youtuberov (ktorý o tých hrách mudrujú)  a takto aktivne precvičuje anglický jazyk.

Tiež si myslím, že by prešiel aj bezpečnostnými testami na spoľahlivosť lebo politicky je síce ešte nevyprofilovaný  ale  z jeho prístupu k životu je jasné, že je absolútne oddaný proamerickému spôsobu života (miluje konzum zvlášť hamburgery a hranolky z mekáča). Tiež je nesporné, že úprimne  vyznáva hodnoty  individuálnej slobody (školu trpí ale rozhodne nežere). Naviac je pokrstený evanjelík a všetko nasvedčuje tomu, že je aj inak správne orientovaný (už sa  mu páčia dievčatá) .

Teda ak vnuk vydrží v nastolenom trende, na rozdiel od jeho vystresovaných rodičov (večne kuvikajú : "Čo len z toho chlapca bude ?"),   vôbec  nemám obavu o jeho budúcnosť. Trochu ma znepokojuje,  že zrejme bude musieť presídliť  za oceán,  hoci ?  Veď aj hen za humnami , v Nemecku, má US army nejaké základne - snáď sa to bude dať nejak vybaviť.
 
No vlastne jeden malý problém tu predsa len  je.  Čo ak mu jeho velitelia niekedy rozkážu likvidovať  ciele povedzme v Ružinove,  kde bývajú jeho rodičia aj starí rodičia  ? Zatiaľ sme síce jasne prozápadne orientovaná spoločnosť ale už sme tu mali pár prípadov, že zo na deň bolo všetko inak.  Na druhej strane keby aj  -  pre štastie svojich detí by mal priniesť každý zodpovedný rodič  nejaké tie obete, že.

Poznámka : Len pre úplnosť uvediem ešte jednu záležitosť ktorá by vec mohla ,hoci len teoreticky,  skomplikovať. Totiž  nájdu sa aj takí  čo  tvrdia, že vzhľadom na  notoricky známu mierumilovnosť západnej civilizácie  možno už v neďalekej  budúcnosti vojny nebudú a jednoducho zavládne TRVALÝ  CELOSVETOVÝ MIER.  Je fakt, že v prípade TRVALÉHO MIERU  naviac CELOSVETOVÉHO by sa existencia armád (a najmä ich financovanie) dala ťažšie obhájiť ale stále je tu možnosť vydržiavať armády na OCHRANU tohto MIERU !   Tuto hypotézu potvrdzuje aj naša nedávna skúsenosť,  veď  pokiaľ si spomínam,  aj československá ľudovodemokratická armáda vlastne nerobila nič iné len bránila MIER -  a celkom pekne prosperovala.

Zo sucastnosti | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014