Alexander Majda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O nadbytku kníh

Všetci chcú písať ale kto bude čítať. Zamyslenie na margo článku z časopisu Respekt

To čo som vždy tušil sa v poslednom čísle Respektu (26/27 2011) potvrdilo - žiadny ohlasovaný koniec kníh vplyvom najprv TV potom Internetu sa nekoná, naopak kníh neustále a priam astronomických pribúda! 
Napriek tomu, že všetci, s knihovníkmi na čele, kričia:
Mládež nečíta ! Pozor rastie nám čitatelská negramotnosť!
Ale fakty sú neúprosné - kníh sa vydáva čoraz viac a logicky narastá aj množstvo tvorcov kníh teda spisovateľov a kedže zdrvujúca väčšina spisovateľov vie aj čítať nebude to s tým ubytkom čitateľov také zlé. Na druhej strane je možné, že spisovatelia mimo svojich kníh nemajú čas ani chuť sa zdržovať čítaním kníh od iných autorov.

Doba plných obchodov prišla aj do kníhkupectiev a má také isté plusy aj mínusy aké zažíva kupujúci hoci v potravinách alebo v mäsiarstve. Koniec koncov kniha (napriek tisickrát opakovaným tvrdeniam) je presne taký istý  tovar ako salám alebo Kofola  alebo iPhone  a keďže dnes je všetkého tovaru nadbytok tak prečo nie aj kníh ?
 V spomínanom článku (J.Trávníček Nějak moc knih str.105 - 106) je uvedených pár presvedčivých čísiel mňa facsinuje údaj že každých 32 sekúnd vyjde jedna kniha - "Ved to sa nedá ! " okomentoval by Rytmus.


 Tu si spomínam na môjho známeho zvodu žien, priam supercasanovu, ešte v uniforme majora Československej ľudovej armády, ktorý raz, po vypití pár koňakov smutne zvestoval po rokoch ním objavenú pravdu  " vieš kamarát je ich priveľa, všetky jednoducho nepoj... ,"  veru tak aj kníh je priveľa a všetky ich nepre ... Naviac orientácia v rastúcom  množstve kníh je, aspoň v slovenských pomeroch, veľmi obtiažna. Kvalitné objektivné recenzie kníh sa v slovenských médiách až na výnimky a na môj vkus príliš nežné pokusy Dada Nagya -  neobjavujú  (nie reklamné dristy tých je dosť). Ešte že tu je česká produkcia no skôr alebo neskôr aj tak každý trochu náročnejši čitateľ skončí pri angličtine. Smutné ?  Ako sa to vezme veď možno budúce   generácie Slovákov (ak teda ešte nejaké budú) skončia pri povinnej činštine tak čo sa máme sťažovať.

Poznamka 
podľa odborníkov na zrod vývoj a zánik jazykov národný jazyk ktorým hovorí povedzme tých  5   milión užívateľov, ako je to u Slovakov, je jednoznačne určený na vyhynutie {jedine snáď  keby mal ten národ najmenej  4 Národne knižnice a minimálne 5 -6 Matíc } no nezufajte aj Česi a Maďari vyhynú lebo na dlhodobe prežite to chce tak od 30 millionov hore.                        


Zo sveta knižníc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014