Alexander Majda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Popol a vášeň

Možno sa v SND kradne ale Martin Huba je dobrý !

Hru podľa románu Sandora Maraia (Sviece dohárajú) napísal súčasný britský dramatik Christhoper Hampton, treba vidieť. Pred touto hrou som naposledy bol v novej budove SND na trapnej zlátanine (Tak sa na mňa prilepila) , mimochodom divácky veľmi úspešnej komediálnej zlátanine, tak som mal obavy či toto nebude ďalšie fiasko - nebolo naopak.
 V Štúdiu SND to bol  koncert jedného herca, Martina Hubu,  a stručne povedané dostal ma.
Vedel som síce že patrí k slovenskej hereckej špičke, ale predsa toto som nečakal !  Malo to správnu gradáciu nápaditú scénu a näjma kvalitný text. V hre sa rozpitváva  jedna z hlboko zakorenených predstáv našej európskej kultúry, totiž tá -   že v mene vášnivej lásky (nehovorme o módnom no trošku floskulovitom pojme "vzťah")  je dovolené takmer všetko.
Z hry vyplýva pár otázok napríklad tá či je vášnivá láska, ale taká keď sa rozum absolutne  vypína (pre priateľov z IT branže - switch off), skutočne ten jediný eticky akceptovateľný základ napríklad na také monogamné manželstvo alebo povedzme  na úspešnu výchovu potomkov. Nie je to, v svetle brutálnych štatistík o rozvodovosti, len náš mýtus pretrvávajúci z minulého tisícročia ?
Všetky tie dvojice alebo aj trojice od Romea a Júliou až po nášho zahradníka s Martinkou -   k čomu to bolo a kde to skončilo? Nemá väčšiu úspešnosť systém, či model,  keď je spolužitie dvoch ľudí založené na rozume a tolerancii ?
Nuž otázky bez odpovedí a možno mal ten Maraii na mysli niečo úplne iné,  možno chcel len upozorniť, že šťastie bez tej šialenej spaľujúcej veci,  je také nejaké nekompletné a fádne a ten spominaný "rozumný" život je síce dobrý pre výchovu potomstva ale tá nuda !
No neviem, treba  tam ísť a uvidíte.
Za 10 E to rozhodne stojí ale pozor  berte zo sebou manželku alebo milenku alebo teda povedzme aj milenca ale pozor  s ženským outlookom, jednoducho  niečo ženského -  lebo single chlap, tam v Štúdiu SND,  pôsobí ako nezahalená žena v iránskej kaviarni  ktorá si naviac  objedná borovičku - teda trochu nezvyklo.

Poznámka :  Teda v skutočnosti treba 2O E a vlastne ešte viac lebo nejaké to dva deci s ňou, po takej duchovnej strave, nebude najhorší nápad.                            


Zo sucastnosti | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014