Alexander Majda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nájdi si svojho bezdomovca alebo ako inteligente cestovať MHD

Niečo pre občana ktorý musí cestovať MHD a vydrží veľa - aby ušetril.
Nájdi si svojho bezdomovca alebo ako inteligentne cestovať v MHD.

Každý domovec ktorý pravidelne cestuje MHD, občas a na niektorých linkach pravidelne, stretáva bezdomovcov.

Bezdomovci stojaci takpovediac mimo systému majú mimo hromady nevýhod aj pár výhod. Jedna z nich je ich ticho tolerovaná jazda na čierno v prostriedkoch MHD. Príčinou je zrejmá nevymožiteľnosť pokút za jazdu na čierno - vieme to všetci a pochopiteľne vedia to aj revízori v MHD. Kontrolovať bezdomovca je jednak strata času ( lebo v konečnom dôsledku ten Dopravný podnik z bezdomovca aj tak nič nedostane) jednak je to nepríjemné , už len kvôli zápachu a častej podnapitosti a najmä ide o to, že pri "zabávaní sa" s bezdomovcom niet času na kontrolu "lukratívnych " domovcov.

Revízori v Bratislave ( a som presvedčený že nielen tam) našli riešenie. V podstate ide o modifikáciu starej hry ktorá sa s obľubou hrávala na väčšine pracovísk ešte za minulého režimu. Stručne povedané : "My sa tvárime že vás platíme a Vy sa tvárite že pracujete".  V praxi to vyzerá tak, že revízor ( ktorých tváre každý úplne nezhulený bezdomovec dôverne pozná) nastúpi a podľa miesta výskytu bezdomovcov operatívne upraví miesto zahájenia "nekompromisnej" kontroly tak aby bezdomovci dostali šancu bezpečne vystúpiť na najbližšej zastávke. Až keď sa tak stane revízori začnú byť skutočne nekompromisní a lovia spravidla neskúsených cestujúcich, najmä mimobratislavské študentky, ktorý nestihli štiknúť alebo uverili že aj dnes " budú mať šťastie".

Jednoduché riešenie problému bezdomovectva v MHD pravdepodobne neexistuje, nakoľko bezdomovectvo je nepochybne integrálnou súčasťou aktuálne víťazného kapitalistického systému. Tento príspevok však ani nemá ambíciu riešiť bezdomovectvo a kapitalizmus už vôbec nie, ide len o to nájsť v tom negatívnom, ktoré tak či tak nezmeníme, aj niečo pozitívne.

Je jasné že moderná spoločnosť síce bezdomovcov akože nepotrebuje ale v skutočnosti ich veľmi účinne využíva. Veď len si pomyslite na to ako na mladých ale i starších, zvlášt tých chytených do hypotékoveho otroctva, pôsobí pravidelný kontakt s týmto fenoménom ! Som presvedčený že málo čo tak efektívne zaúčinkuje na ich platobnú disciplínu ako tieto chodiace "reklamy" ktoré vlastne zadarmo nosia bilbordy s jednoznačným odkazom "Nebudeš splácať ? Tak sa pozri ako dopadneš!". Teda banky a rôzne nebankové subjekty  jednoducho Systém z bezdomovectva profitujú -  otázkou je či nemôže, aspoň občas, profitovať aj bežný občan. Myslím že minimálne v tom MHD môže a asi už tušíte ako.

 "Know- How" je prosté a dá sa rozdeliť do šiestich krokov:

 1. Vstúpiš do MHD ale pozor zatiaľ lístok neštikáš !
 2. Obhliadneš terén - je tam aspoň jeden bezdomovec ?
 3. Ak je presunieš sa čo najbližšie k nemu ak nie je - máš smolu, treba štiknuť lístok!

 Daľej preskúmame už len variant cestovania na čierno:
 
 4. Teda cestuješ na čierno a vidíš začala revízia
 5. Teraz pozor!  Je nutné nepodľahnúť panike a jednoducho počkať na najbližšiu zastávku a pokojne vystúpiť,
      pravdepodobne aj s bezdomovcom.
 6.  Posledný je  takzvaný charitatívný krok čo v praxi znamená po vystúpení  darovať bezdomovcovi menšiu sumu
      ( vlastne tu nejde o dar ale o slušnosť - "Ty si pomohol mne, Ja pomôžem tebe").

Záverečná poznámka pre cestujúcich na bratislavskej linke 61 ( Hlavná stanica- Letisko a späť)

Najväčší  Útulok de Paul (berie každého aj opitých)  na Ivanskej ceste, večer prijíma od 19.00 do 22.00 a ráno klienti odchádzaju najneskôr do 7.00. Takže okolo  týchto časov  je výskyt bezdomovcov v 61- tke taký vysoký že normalní revízori sa, v tomto čase vlastne na danej linke ani nevyskytujú ... hoci občas sa aj medzi revízormi nájdu masochisti , ale fakt len občas. Ak teda cestuje touto linkou v inkriminovaných časoch môžete sa pomerne bezpečne vykašlať na v článku spominané know- how a brutálne cestovať na čierno. H oci občas sa môžu vyskytnúť tí masochistickí revízori, ale tak to už v živote chodí. Koniec koncov na 100 percentné istoty tu už nikto, možno s výnimkou voličov SMERU, aj tak neverí.

Zo sucastnosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Paci sa mi to
    :)
    publikované: 08.11.2013 16:58:31 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014