Alexander Majda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mňa tiež

Aj najvyšší stranícki funkcionári chceli sex ale vo svojich spomienkach si už na to nespomínajú
Pred pár dňami som v kníhkupectve zahliadol spomienky ďalšieho slovenského predstaviteľa strany a vlády z minulého storočia. Prečítal som ich už zopár (V. Biľak,.Mach ...)  takže už tuším čo asi bude leitmotívom týchto spomienok :

"Urobil som aj chyby ale myslel som to dobre a nič neľutujem".

Zaujímavé, že nikto nenapíše "bol som karierista a šlo mi hlavne o to dostať sa na vysokú pozíciu" ale za to všetci presviedčajú buď o službe ľudu alebo o boji za práva robotníckej triedy alebo občanov alebo národa, menovite Slovákov,  a tak podobne. Ale nie o tom bude v tomto príspevku reč.

Mal som tetu ktorá komunizmu uverila keď  mala ledva 20 rokov (vstúpila do KSS v roku 1946) a zostala verná strane až do jej konca.  Mimo strany bola verná aj Univerzite kde pôsobila  na katedre filozofie a neskôr sociológie a z toho dôvodu bola zapojená do systému straníckeho vzdelávania ako lektor pre súdruhov vyššieho rangu.  Raz, už po zrútení reálneho socializmu, keď už bola pár rokov na dôchodku  sme debatovali o minulosti, o politike a všetkom až prišla reč aj na politikov a mužov všeobecne.  A vtedy mi povedala kratučkú storku o najbrutálnejšom "vyznaní"  lásky ktoré zažila.

Bola to  v  straníckom zariadení Častá-Papiernička kde občas prednášala na rôznych politických školeniach. Odprednášala čo mala  a večer bol taký socialistický raut .  Na raute sa jedlo, pilo a fajčilo  jednoducho normálna klasika.. Ju, ako prednášajúcu, posadili vedľa  skutočne veľkého zvieraťa a to  zviera, s rastúcou hladinou alkoholu v krvi, v nej  nachádzalo čoraz väčšie zaľúbenie. Toto, povedzme balenie,  skončilo však  jeho  brutálnym milostným návrhom ktorý doslova znel :

"Daj piču !"  

Takto priamo  "súdružsky" ju dovtedy nikto v milostnej záležitosti neoslovil tak nečudo,  že spanikárila a súdruhovu žiadosť zmietla zo stola  (presnejšie  zdvihla sa od stola a išla na izbu kde sa zamkla, iná vec je, že pravdepodobne si takýmto neuváženým konaním, zahatala  cestu k vyšším pozíciam).

Ten súdruh ešte žije a práve vydal spomínané spomienky ale je takmer isté , že ide o neúplne spomienky lebo táto epizóda tam bude určite chýbať. 

Teta je už po smrti takže nejaká ta moderná žaloba v štýle "Me too" je už neaktuálna ale nejaký zmysel tento príspevok predsa len má. Jednoducho  pri čítaní spomienok rôznych prominentov, komunistických zvlášť, treba byť riadne opatrný.
 

 



















z 20.storočia | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014